Byl jsem vystaven intenzivní tlakové vlně

Dobrý den, omlouvám se za delší povídání, ale je to problém, který mě dost tíží. Před několika lety jsem byl vystaven intenzivní tlakové vlně, konkrétně šlo o to, že na jedné šou cca 50m ode mě vystřelili z jakéhosi hmoždíře. Rána nebyla extrémně hlasitá, ale tlakový impuls (kmit, vlna) byl takový, že jsem ve svém levém uchu někde uvnitř pocítil zcela zřetelně, jak se mi tam cosi posunulo. Nějaký čas mě ucho pobolívalo a cítil jsem v něm tlak, ale nebylo to nic dramatického, tak jsem to neřešil, že to přejde samo, což se víceméně stalo, i když tlak přetrvával poměrně dlouho. Jenže po několika měsících jsem zaregistroval, že na levé ucho hůř slyším a objevil se mi v něm tinitus. Proto jsem navštívil ušního lékaře a vše mu vylíčil. Uši mi prohlédl a proměřil a zjistil nedoslýchavost v levém uchu u vysokých tónů. Pravé ucho mám na svůj věk výborné. Jako příčinu uvedl můj věk, v té době mi bylo 65 let. Moji domněnku, zda nemám následkem toho tlakového šoku cosi v nepořádku ve středním uchu odmítl. Stejné vyšetření u ušního lékaře jsem od té doby absolvoval ještě dvakrát, vždy se stejným výsledkem. Já jsem si však jist, že levé střední ucho v pořádku nemám. Subjektivně pozoruji, že pokud si levé ucho ucpu, slyším v něm vlastní hlas dunivě a podstatně silněji, než když si ucpu pravé ucho. Podle mě se mi hlasová vibrace z kostí v levém středním uchu nějak nesprávně přenáší přímo do vnitřního ucha. Vím, že střední ucho se prověřuje tympanometrií, což mi vždy dělali. Ta ovšem měří při nízkých frekvencích. Jelikož se zvukem pracuji, proměřil jsem si uši také sám. Vím, že ušní lékař sluch proměřuje na několika diskrétních frekvencích a zbytek křivky aproximuje. Já jsem si však prozkoumal plynule celý slyšitelný rozsah a zjistil jsem, že moje nedoslýchavost je jiná. Já mám totální výpadek sluchu při frekvenci 4, 6 kHz a okolo, kde neslyším vůbec nic i při poměrně silné hlasitosti testovacího tónu. Směrem k vyšším frekvencím se mi sluch v pozvolných vlnách vrací a zase ztrácí. Což uš. lékaři vzhledem ke svému způsobu měření zjistit nemůžou, protože oni měří na 4kHz a na 8khz a mezitím jednoduše předpokládají rovnoměrný průběh. Jinak řečeno oni předpokládají, že v této oblasti zvuky o normální hlasitosti částečně slyším, jenže já je tam neslyším vůbec. Subjektivně mi tato vada mění řeč poslouchanou pouze levým uchem ve špatně srozumitelné huhlání. Pokud jste dočetl až sem, děkuji Vám za čas který jste věnoval mému líčení a přejdu k otázce. Jelikož se domnívám, že moje potíže mají původ v nějaké anatomické poruše v levém středním uchu a zároveň se domnívám, že v ušní ambulanci není možno takovou odchylku vždy správně diagnostikovat, ptám se, zda by to bylo možné na počítačovém tomografu nebo na magnetické rezonanci. Možná se zdám být umíněný a nevěřící, ale to proto, že jsem se dověděl, že je-li chyba ve vnitřním uchu, nedá se s tím nic dělat ale pokud je ve středním uchu, možná by se dala chirurgicky napravit. Na druhou stranu, pokud by se ukázalo, že střední ucho mám v pořádku, bylo by to pro mě vyřízeno. Nyní mě ale stále žere, že jsem pro vyjasnění ještě neudělal všechno. Faktem je, že tomograf ani rezonanci mi nikdo nenavrhl a já jsem si netroufl se zeptat, ale myslím si, že by to mohla být cesta a proto se ptám. Velice Vám děkuji, s pozdravem Raab.