Na malých pyskoch mám výrastky

Dobry den, na malych pyskoch pri vstupe do posvy na obidvoch dvoch stranach mam vyrastky su tenke asi 2mm dlhe, usporiadane do malej ciarky, nie su spolu spojene. V jednom clanku som citala, ze to nie su bradavice vraj sa s nimi to myli a niektore zeny to tak maju, napr. s tamponov. Sex som este s nikym nemala. Za odpoved dakujem. DOPLNENIE: Mám 27 rokov, prišla som na to, že to tam mám asi pred dvoma týždňami, vôbec to nebolí ani nič. Napadlo ma či som sa nenakazila na kúpalisku.

Dobrý den, bohužel bez toho, aniž bych viděla, oč se jedná, je Váš popis poněkud stručný. Ač je mi to líto, nejsem schopna podle toho, co jste napsala, říci, zda se jedná o normální nález, projev nemoci či něco jiného, co by bylo třeba vyšetřit. Doporučuji Vám, abyste se obrátila na svého gynekologa či gynekoložku, kteří dobře rozpoznají, zda to, co popisujete jako výrůstky, je něco neobvyklého. Pokud je nález na obou stranách stejný, nebolestivý, bez krvácení či hnisavých projevů, je možné, že jde o běžnou součást Vašich stydkých pysků. Malé stydké pysky jsou tenké slizniční útvary táhnoucí se od klitorisu (poštěváčku) až k poševnímu vchodu. U každé ženy mají různý tvar a není vyloučené, že takto to u Vás může vypadat normálně. Není vyloučené ani to, že se jedná o část panenské blány, kterou vidíte při vstupu do pochvy. Pokud používáte tampony, jak soudím podle Vašeho dotazu, je zřejmé, že je do pochvy dokážete zasunout. Pak se skutečně může jednat o část panenské blány, která obvykle u žen, které neměly pohlavní styk, jako prstenec obkružuje poševní vchod. Někdy se stane, že panenská blána je narušená či lehce „potrhaná“ právě zaváděním tamponů a po obvodě poševního vchodu můžete vidět její kousky. To samozřejmě neznamená, že byste nebyla panna, jen že můžete patřit mezi ty ženy, kterým se to přihodilo. Není to zvláště neobvyklé. Nepíšete, zda výrůstky na pyscích máte celý život či se objevily nově. Také neudáváte svůj věk. S postupujícími lety a také v závislosti na menstruačním cyklu se může měnit tvar i barva pysků. Pokud jde o nový nález, který jste nikdy neměla, pak se může jednat o leccos a měla byste nález rozhodně probrat s gynekologem. Každopádně do útvárků nezasahujte, nemačkejte ani se nepokoušejte o odstranění. Mohou to být ucpané nebo jen zvětšené mazové žlázky. Může se jednat o genitální bradavičky nebo kondylomata, nicméně pokud nemáte sexuální styk, je to spíše méně pravděpodobné, podobně jako to, že by se jednalo o projev nějaké pohlavní či infekční nemoci. Jestliže si oblast holíte, může také jít o zarůstající chloupky. K rozlišení toho, oč se jedná, Vám doporučuji, abyste si své intimní partie prohlédla v zrcátku a prozkoumala, jak to, co popisujete, vypadá, zda to bolí, zvětšuje se to, není to oteklé, barevně odlišné od okolí, zda se to nějakým způsobem vyvíjí. Na internetu také volně najdete obrázky genitálií jiných žen. Nemám na mysli pornografické stránky, ale spíše vzdělávací materiály. Nahlížet do pornografických časopisů ani do pornografických materiálů nemá moc smysl z toho důvodu, že fotografie i genitálie samotné jsou často upravené s neodpovídají skutečnosti. Můžete zkusit hesla do Googlu jako anatomie vaginy, panenská blána nebo hymen a podobně. V každém případě se ale nestyďte navštívit gynekologa a zeptat se. To, že člověk neví, co je běžné, co ne a co je projev nemoci, není vůbec zvláštní a všichni lékaři to dobře vědí a chápou. Obzvlášť o intimních oblastech se těžko mluví a je jedině správné a chvályhodné, že pokud si nejste jistá, chcete se poradit. Lékař či lékařka Vás vyšetří a pokud bude nalezeno něco, co je třeba léčit, navrhne Vám pro Vás vhodný postup. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková Dobrý den, po doplnění informací a fotografií se domnívám, že ve Vašem případě se nejspíše jedná o nález, kterému se říká hirsuties papillaris vulvae nebo vestibulární papilomatóza. Někdy tyto útárky připomínají vzhledem kondylomata, tedy bradavičky. Jde o slizniční útvárky, které jsou nezhoubné, neinfekční, je možná souvislost s mazovými žlázkami. Vzhledem k tomu, že jsou neškodné a jde zejména o kosmetickou záležitost, většinou se neodstraňují. Existují způsoby odstraňování popisované lidmi, kteří problémem trpí, jako je používání ricinového nebo naředěného tea tree oleje, nicméně toto nemohu doporučit. Vzhledem k tomu, kde se výrůstky nacházejí, je možné, že byste si oblast mohla podráždit, snadno způsobit alergickou reakci nebo zánět. Protože ale není možné bez vyšetření říci s určitostí, že se nejedná o kondylomata, která jsou způsobená nákazou lidským papilomavirem a také nejsou vyloučené jiné příčiny, je určitě třeba, abyste došla na vyšetření ke gynekologovi. Ten výrůstky prohlédne, provede test s 5% kyselinou octovou, kde se pozná, zda se nejedná o bradavičky. Také zřejmě provede odběr malého vzorku výrůstku na vyšetření buněk pod mikroskopiem - histologii. Podle výsledků vyšetření Vám potom může doporučit, jak dále postupovat. Jinak k Vašim obavám, že byste se mohla nakazit na koupališti - tento druh přenosu infekcí je neobvyklý a velmi nepravděpodobný. K přenosu lidského papilomaviru a dalších infekcí nejčastěji dochází pohlavním stykem nebo výměnou tělních tekutin, třením či dotýkáním se genitálií. Proto se domnívám, že z toho nemusíte mít obavu. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková