Slabšia forma pásového oparu

Dobry den, moj pritel prekonal slabsiu formu pasoveho oparu pred 2 tyzdnami. Aktualne sa pokusame o dalsie dieta. Doporucujete pockat este nejaku dobu s pripadnym otehotnenim? Ak ano, ako dlho? Zaujima ma, ci sa tento virus moze odrazit v jeho spermiach a mohol by ohrozit plod alebo to vobec nesuvisi. Vopred dakujem za odpoved.

Dobrý den, pásový opar je onemocnění způsobené virem, který se usazuje v nervech po prodělaných planých neštovicích. U některých lidí se při oslabení organismu někdy virus probudí a způsobí pásový opar. Pásový opar se nepřenáší jako takový, to znamená, že nedostanete pásový opar, když bude mít přítel výsev. Hrozí ale že budete nakažená virem, který infekci pásovým oparem a neštovicemi způsobuje - tedy virem Varicella Zoster. Virus Varicella Zoster se snadno přenáší od osob nakažených neštovicemi (většinou jsou to děti), od nemocných s pásovým oparem infekci chytnete hůř, nejvíce při přímém kontaktu s puchýřky. Po tom, co se na puchýřcích udělají stroupky a ty začnou odpadávat, tak nemocný člověk přestává být infekční. Pásový opar se může během života opakovat, takže je možné, že budete někdy v budoucnu vystavená stejnému problému. Pak je třeba puchýře přykrýt, nesahat na ně, dodržovat hygienu. Podle mně dostupných údajů se nezjistilo, že by těhotná žena, která prodělala pásový opar v těhotenství, byla ve významně větším riziku poškození těhotenství či plodu, nicméně plané něštovice, které virus také způsobuje, jsou pro plod nebezpečné. Pokud si nejste jistá, že jste něštovice prodělala a že máte protilátky, doporučuji Vám, abyste se před plánovaným snažením o těhotenství obrátila na očkovací centrum ve Vašem okolí. Můžete si nechat vyšetřit protilátky, abyste si byla jistá, nebo se rovnou nechat naočkovat. Používá se například očkovací látka Zostavax. Pokud byste náhodou byla těhotná v době, kdy by přítel měl výsev oparu (pásový opar se může opakovat, jak jsem již psala), pak je možné, pokud jste neměla neštovice a nemáte protilátky, podat do 36 hodin po vysavení infekci protilátku injekčně. Pásový opar by neměl mít vliv na kvalitu spermií, spermie nejsou přenašečem viru, a infekce prodělaná před dvěma týdny by neměla mít vliv na budoucí plod. Kvalita spermií je ale ale obecně ovlivňovaná infekcí, stresem, jídlem, pitím, životním stylem, nošeným oblečením. Takže je možné, že v důsledku oslabení organismu před a při infekci mohl klesnout počet spermií, kvalita či hustota ejakulátu. Pokud tomu tak je, stav se upravuje sám. Přeji Vám hodně štěstí ve snaze o další miminko. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková