Imunologické vyšetrenie

Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať jednu otázku. Budúci týždeň v stredu mám ísť na imunologické vyšetrenie kvôli opakujúcim sa gynekologickým zápalom, na ktoré mi vždy len čiastočne zabrali predpísané antimykotiká. Dnes sa mi na pere začal vyhadzovať herpes, dala som si hneď pri prvých príznakoch mastičku zovirax. Môžem absolvovať imunologické vyšetrenie, ak mám herpes na pere a k tomu keď používam ten zovirax? Nebude to robiť problém s krvnými testami? Alebo sa musím preobjednať na iný termín? Vopred ďakujem za odpoveď. Jarmila

Dobrý den paní Jarmilo, doporučuji Vám, abyste si to telefonicky ověřila na imunologii, kam jste poslaná, protože nepřikládáte žádanku, podle které by se dalo posoudit s jistotou, na která z vyšetření by případná infekce mohla mít vliv. Domnívám se ale, že ani infekce oparem rtu, která vznikla nyní a ani užívání mastičky významně neovliní výsledek imunologického vyšetření a nebude důvod Vás přeobjednat. Každopádně na to při odběrech upozorněte, aby to poznamenali k výsledkům. Z hodnocených ukazatelů, na které mívá probíhající infekce vliv, to může být celková hodnota protilátek ze třídy IgM a IgG, může být změna v CRP, ne však velké zvýšení v případě virové infkce, jsou možné nevelké změny v krevním obraze ve smyslu posunu v obraze bílých krvinek. Pokud ale bude opar jen malý, nebude se rozšiřovat, nedojde k jeho šíření a ani bakteriální infekci místa, mělo by být vše v pořádku. Pro jistotu Vám ale stejně doporučuji ověření na imunologickém pracovišti. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková